[A+] [x]
Aandoening: Syndroom van Asperger
Ongehoord lastig
Peter van der Maarel
Pagina 1

Ja, dat is het. Mijn ronddraaiende microfoon heeft mij veel duidelijk gemaakt. Ik hoor wel harde delen van geluid, maar de zachte veel minder. Nu rijst er bij mij de vraag: heb ik naast autisme dit gehoorprobleem of is dit gehoorprobleem een verklaring van autisme?

Dat is geen kleine vraag. Ik kan die zelf nooit beantwoorden. Daar zijn andere mensen voor nodig. Hulpverleners, deskundigen, psychologen, psychiaters, maar vooral ook audiologen. Samen zouden zij naar mijn bevindingen moeten kijken en er iets over zeggen.

Wat ik heb gedaan? Ik heb een draadloze microfoon gekocht en die heb ik in mijn wc rondjes laten draaien. Ik weet dat dit vreemd of misschien grappig op u kan overkomen, maar het is zo. De microfoon hangt aan een standaard en draait in een horizontaal vlak. Ofwel: evenwijdig aan de vloer.

Voor een geluidstest is uiteraard geluid nodig. Maar dat is er wel in een wc. Doortrekken en daarna de stortbak vol laten lopen is alles wat er voor nodig is. Ik trek door, wacht tot het vullen begint en ik laat de microfoon draaien.

Ik sluit de deur van de wc en zet in mijn woonkamer mijn koptelefoon op. Ik luister aandachtig naar het geluid. Er zit een ritme in. In de bijna constante ruis hoor ik telkens een korte toename van de sterkte en ook een iets hogere toon.

Ok, dat is het. Ik heb alles gehoord: het geruis, het even harder worden maar ook een verandering van de toon. Hoger, dat is wel logisch. Als mijn microfoon zijn kop naar de stortbak draait, gebeurt wat je ook merkt als een ziekenauto je nadert. Een hogere toon. Als een ziekenauto je passeert en verder rijdt, hoor je heel duidelijk een lagere toon.

Oeps, daar gebeurt iets. Ik heb wel de hogere toon van de stortbak gehoord, maar niet de lagere. En die moest er ook zijn! Eigenlijk heb ik dus niet alles gehoord. En rijst er bij mij de vraag: hoor ik wel goed?

In de audiologie spreken ze van maskering. Maskering houdt in, dat je een zacht geluid kunt laten verdwijnen met een ander, harder geluid. Dit doen ze als ze iemands gehoor testen en als het ene oor veel slechter is dan het andere. Maskering betekent ook: een zacht geluid wordt onhoorbaar, als er een harder geluid aan voorafgaat. En dat gebeurde in mijn test. Hebben mijn oren nu maskering?

Misschien wel. Dat wil zeggen: iedereen heeft maskering, maar het gaat erom, in welke mate. Bij mij is dat misschien wel heel snel. En heb ik wel degelijk een gehoorprobleem.

Zou er een relatie met autisme kunnen zijn? Dat is mogelijk, want door mijn maskering (ik ga er hier even van uit, dat dit klopt), hoor ik wel de harde-hoge delen van geluid, maar niet de zachte-lage delen. Als mensen praten, maken ze klankreeksen, die waarschijnlijk k bestaan uit hard-hoog en zacht-laag. En dan hoor ik maar een deel van het geluid, harder maar vooral ook hoger, dan in werkelijkheid het geval is.

Nu, drie weken na mijn test, heb ik het idee dat er puzzelstukjes in elkaar vallen. Ik heb problemen als mensen praten, het gaat vaak te snel en als mensen op een ander onderwerp overgaan, mis ik vaak het eerste deel. En het laatste deel van vr de wisseling.

Ik weet nu meer, maar veel vragen blijven nog onbeantwoord. Hoeveel mensen zouden hetzelfde hebben? En als er meer mensen zijn als ik, wat moet er dan verder nog onderzocht worden? Daar heb ik niet zomaar een antwoord op.

Voorlopig laat ik het hierbij en probeer ik aan mijn conditie te werken. Die is niet goed. Ik ben snel moe en mijn vriendin haalt bijna altijd de boodschappen. Ik probeer te fietsen, maar tien kilometer op mijn elektrische fiets is al een hele opgave.

Ik ben bijna 52 jaar en heb al zon vijftien jaar een WAO-uitkering. Ik denk niet dat ik ooit nog kan werken. Maar ik heb nog wel een heel leven voor me. Ik wil een werkpauze nemen voor de komende twee maanden, maar daarna hoop ik weer iets te kunnen bereiken.

Dan heeft mijn leven zin en krijg ik eindelijk weer eens energie. Wat zou dat toch mooi zijn!Beoordeel dit verhaal:
  • Huidige rating: 2.7/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huidige waardering: 5