[A+] [x]
Aandoening: Psychose
Psychose
Rebecca Schildklier Contact met de auteur
Pagina 1

In 2007 kreeg ik mijn eerste psychose. Dit kwam, omdat ik teveel in mijn eigen (zweef)wereldje verkeerde want ik had amper tot geen contact meer met andere mensen. Ik voelde al jaren dat ik niet fulltime kon werken of studeren. Ik wilde wel werken of studeren, maar dan in deeltijd. Mijn studiefinanciering was echter al op. Maar ik had nog geen enkele studie afgerond. Ook van het UWV of CWI kreeg ik geen uitkering. Het UVW vond dat ik 40 uur per week kon werken en het CWI eiste van mij, dat ik onbetaald ging werken om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering.

De moed zonk me in de schoenen. Twaalf uur werken voelde voor mij als zinloos, want ik zou daar toch niet van rondkomen en raakte in een negatieve spiraal. Ik zegde de huur op van mijn huis, ging zwerven en leefde van spaargeld. Ik kreeg toen grote angsten, slapeloze nachten en (waan)ideeŰn: een randpsychose. Ik vroeg opnieuw een Wajong-uitkering aan. Die had ik jaren ervoor ook gekregen en het was toen voor het eerst goed met mij gegaan. Voor hen blijkbaar reden om hem weer stop te zetten. Vanaf dat moment was het weer achteruit gegaan.

Waar ik vooral last van had, was achterdocht naar andere mensen. Ik was bang voor ze en vertrouwde ze niet. Hierdoor kon ik zeer moeilijk relaties met mensen aangaan. Met familie had ik ook geen contact. Ik denk dat het een combinatie is van genetische kwetsbaarheid, en nare ervaringen in de interactie met andere mensen in mijn kindertijd. Dit was ook de voornaamste reden waarom ik niet fulltime wilde werken: de achterdocht zou extreme grootte gaan aannemen.

Na een jaar te hebben gewacht, kreeg ik de Wajong-uitkering in 2007. In dat jaar had ik graag willen werken, maar ik durfde dat al die tijd niet. Dit keer, omdat ik bang was dat dat voor het UWV een reden zou zijn om mij geen Wajong toe te kennen. Hierdoor deed ik mijzelf groot tekort en isoleerde mezelf nog meer. Ik fietste alleen wat, maakte wandelingen en had sporadisch met enkele mensen contact. Zij zagen echter ook al dat er iets met mij was. Ik probeerde alles goed te praten door te zeggen dat God ervoor zorgt dat je alles aankan en dat het toch altijd wel goed met mij gaat. Zelfs toen ik, zwaar su´cidaal door de hoge dosering medicijnen, in het psychiatrische ziekenhuis lag, zei ik nog tegen de mensen om mij heen dat het prima met mij ging.

In de periode dat ik de Wajong kreeg, was ik reeds beland bij een sekte en dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen: ik strandde in een psychose. Over die psychose heb ik een boek geschreven die op de website van Boekscout te koop staat. De titel luidt het Goede, het Kwade en Zelfvertrouwen. Ik belandde bij een regionale GGZ-instelling, waar ik Risperdal kreeg. Ik kwam meteen uit de psychose, maar de dosis bleek veel te hoog te zijn: ik werd zwaar depressief en ondernam su´cide pogingen. Ik stopte met de medicatie, en toen kreeg ik Zyprexa. Ook hier bleek de dosis te hoog te zijn. Pas een jaar later had ik een dusdanig lage dosis, dat ik zowel niet psychotisch als niet su´cidaal was. Dat was een vierde van de oorspronkelijke dosis.

Na een medicatieswitch, werd ik in 2009 weer psychotisch. Ik belandde in dezelfde droomwereld als in 2007. Het verhaal ging gewoon door. De wereld kwam ten einde, de hele wereld was gek geworden. Er was overal oorlog en er waren overal rampen. Maar niemand was bang, omdat iedereen wist dat hij of zij een deeltje van God was. Mijn psychosen waren vrij religieus van aard. We wisten allemaal dat we deel van het Leven waren, en hoewel de mensheid aan het vergaan was, zouden we allemaal weer opgaan in dit Ene Leven. Vreugde was ons deel.

Ik ging zwerven in Zeist waar ik opgenomen werd, dit keer gedwongen. Ze wilden me nu veel meer medicatie geven dan in 2007 en dat schokte mij. Ik weigerde. Ik belandde toen ook voor het eerst in een isoleercel. Ik werd naar de andere kant van het land gebracht met een ambulance, naar een ...Beoordeel dit verhaal:
  • Huidige rating: 2.7/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huidige waardering: 5