[A+] [x]
Aandoening: InterstitiŽle Cystitis (IC)
Wat ruik ik toch?
Heraut
Pagina 1

Op de camping hangt er opeens een smerige lucht in de caravan. O jee, de vis in de koelkast ruikt sterk, nee stinkt. Als ik het controleer, ziet er nog prima uit. Maar ja, het ruikt inderdaad heel sterk. De Pangasius ligt diepgevroren in een sterke, maar open plastic zak, die langzaam in de koelkast ontdooit. Het Ďviswaterí verdwijnt door de opening achterin, want het is een zelfontdooiende koelkast die het geloosde vocht verdampt via de achterzijde van de kast waar de motor de nodige warmte geeft om dat proces succesvol te laten verlopen.

Maar daar denken we voorlopig niet aan. Wij zitten met die doordringende stank die vanuit de ruimte naast de koelkast de caravan inzwemt. Een dood dier ligt ergens te rotten. Ik kijk onder de caravan: te weinig licht. Met een zaklantaarn dan maar. Er ligt zeer veel verdord blad. Ik hark het onder de stacaravan vandaan. Geen dood dier te bespeuren, daar komt de vieze geur dus niet vandaan.

Ik trek de koelkast van zijn plaats. Eronder is het een vieze boel: is dit de oorzaak? Want in de koelkast ligt wel de sterk ruikende vis, maar die lucht zou je niet buiten de koelkast moeten ruiken. En dat is wel het geval, sterker nog: buiten de koelkast stinkt het meer dan binnenin. Ik poets alles met schoonmaakmiddel en chloor. Probleem opgelost? Na een kwartiertje is de stank totaal niet verdwenen. Ik reinig het roostertje op de vloer achter de koelkast. De gore lucht blijft aanhouden, is niet weg te krijgen. Ik zet de koelkast terug op zijn plek. Die avond eten we de vis, die nog uitstekend smaakt op.

Op de terugweg naar huis weet ik plotseling de oorzaak van de doordringende lucht. De afvoer van de spoelbak in het keukentje is kapot. Het afwaswater stroomt onder de caravan en zorgt voor de stank. De volgende morgen speel ik, gewapend met een kist vol gereedschap, voor loodgieter. Alleen er valt niets te plomberen, de afvoer blijkt nog uitstekend te functioneren. En ik wist toch zeker wat er aan de hand was! Dus niet.

In de caravan is de geur nog steeds niet te harden. Alle ramen gaan weer open. De luchtverfrisser voor de wc helpt even. Ik haal de koelkast leeg en maak hem grondig schoon. In de koelkast verdwijnt door het schoonmaken de geur van de vis helemaal. Maar daarbuiten, bah en nog eens bah! En dan opeens ĎEureka!í Het water dat vrij kwam bij het ontdooien van de vis is weggelopen door de opening achterin de koelkast. Het water is achter de koelkast bij de warmte van de motor gaan verdampen en dat gaf en geeft de stank. We gooien in de opening in de koelkast wat chloorwater en ja hoor na een tijdje ruiken we vis en chloor. Oorzaak gevonden, diagnose gesteld. Nu kunnen we overgaan tot het oplossen van het probleem.

Gek genoeg moest ik door dit zoekproces denken aan mijn IC. Ik dacht: een arts die geconfronteerd wordt met mijn klachten als IC-patiŽnt, weet zich doorgaans geen raad met die moeilijk te duiden klachten. Een arts neemt ze dikwijls serieus of gaat er slecht mee om. Maar mijn uroloog - die ook niet goed weet wat het zou kunnen zij - neemt het wel serieus. Hij begint een zoektocht naar wat voor kwaal of ziekte het kan zijn.

De urinoloog begint een proces van uitsluiting, vergelijkbaar met het zoeken naar de oorzaak van de vieze lucht in de caravan: is het dit niet dan zou het dat kunnen zijn, maar als het dat niet is, moet het misschien zus zijn of zo. Hopelijk wedt hij tussentijds niet op het verkeerde paard: blaasontsteking, dus antibiotica (vergelijkbaar met Ďzeker weten dat de afvoer kapot isí). Uiteindelijk stelt hij, na het zoveelste consult (en voor veel IC-ers vaak pas na jaren), de juiste diagnose.

Dan pas is een min of meer effectieve behandeling mogelijk. Misschien maakt mijn zoekproces naar de stank op de camping het begrijpelijker hoe lastig het voor een arts is om de juiste diagnose te stellen. Zeker bij een zeldzame en onbekende ziekte als IC. Dat neemt niet weg dat elke arts mij als IC- patiŽnt serieus moet nemen, moet proberen uit te leggen welke stappen ...Beoordeel dit verhaal:
  • Huidige rating: 2.8/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huidige waardering: 6