[A+] [x]
Aandoening: Autisme
PDD-NOS
Jannie
Pagina 1

Ik ben Jannie, ben nu 52 jaar en werk op de sociale werkplaats. Ik heb een stoornis uit het autistisch spectrum, met een moeilijk woord PDD-NOS. Ik zal zo uitleggen wat dat ongeveer inhoudt.

Al die jaren voelde ik dat er iets niet bij mij klopte. Andere mensen vinden het altijd moeilijk om met mij om te gaan. Soms denk ik, stel als ik vanaf mijn 18e op de sociale werkplaats had gewerkt, dan hadden ze mij niet geleerd te \"overleven\", wat mijn autisme nog moeilijker maakt. Mijn vader was erop tegen dat ik op de sociale werkplaats ging werken. Ik werkte toen in de instellingskeuken tot 1997 en dat zijn moeilijke jaren voor mij geweest .Nu moet ik opnieuw leren dat ik mijzelf mag zijn. En dat valt niet mee want ik ben gewend aan het \"overleven\", maar aan de andere kant is mijn zelfredzaamheid hierdoor ook vergroot en daar ben ik trots op!

PDD-NOS is een contactstoornis. Dat zegt mij niet zoveel, want ik heb gewoon niet zoveel behoefte aan contact met andere mensen en daarom begrijp ik zelf ook niet echt wat daar nou het probleem van is. Ik zie wel dat andere mensen het raar vinden dat ik zo op mezelf ben en me afzonder, bijvoorbeeld in de pauzes. Ook als ik alleen uitstapjes maak, kijken mensen mij wel raar aan. Ze denken dat ik eenzaam ben, terwijl ik me heerlijk vrij voel.

Vroeger vond men het ook al raar. Men heeft mij zoveel mogelijk aangeleerd om in de contact te komen met andere mensen, in de groepsverband en wel dwingend. Maar men bedoelde het goed met mij. Ze dachten dat het kwam omdat ik doof ben. Maar ik had ook het gevoel: ergens klopt het niet, want andere doven kunnen heel makkelijk groepjes vormen met elkaar, makkelijk vrienden maken en makkelijk samen volleyballen. Dat was voor mij heel moeilijk, maar ik kon dat heel goed camoufleren. Het enige waar ik niets van begreep, waren de spelregels van het volleyballen. En dat camoufleren? Dat doen veel vrouwen met PDD-NOS en andere stoornissen aanverwant aan autisme. Door mijn camouflagetechniek kon ik vroeger aan het werk als een Kinderleiding in Bakkeveen, maar ik was daarna een week heel erg moe!

Ook heb ik heb moeite met gevoelens. Ik kan moeilijk omgaan met gevoelens. Ik kan ook gevoelens van anderen moeilijk aanvoelen. Bij deze contactstoornis hoort ook dat ik moeite heb met gebarentaal. Ook met gebarentaal kan ik moeilijk mijn gevoelens uiten, want gebarentaal hoort bij contact.

Toch heb ik een heel rijke woordenschat in gesproken Nederlandse taal, omdat ik vroeger veel moest lezen. Ik heb veel talent voor gesproken Nederlandse taal, maar kan gesprekken moeilijk onder woorden brengen. Het schrijven kan ik beter dan het spreken. Bij gesproken taal komt lichaamstaal kijken. Lichaamstaal is niet altijd gebarentaal: het is een soort \"code\" in beide talen zowel gebarentaal als gesproken taal. Taal krijgt met andere lichaamstaal ineens een heel andere betekenis en lichaamstaal begrijp ik niet goed. Taal is voor mij niet logisch en heeft veel uitzonderingen. Taal is vaak onverwacht. En ik houd niet van onverwachte dingen. Ik weet het liefst al van tevoren wat er gaat komen. Als je dit zo op een rijtje ziet, dan kun je je voorstellen dat ik op het werk en in dovenwereld er niet echt bij hoor. Ik kom vaak onhandig over.

Het gevolg is, dat ik al mijn hele leven niet begrepen wordt door doven. Veel doven begrijpen niet waarom ik me zo gedraag. PDD-NOS is een moeilijk woord dat zij niet kennen. En ik kan het niet uitleggen in gebarentaal. Doven uit Groningen waar ik op school heb gezeten, herinneren vast nog wel dat ik eenling was op schoolplein. Maar ze hadden er geen last van.

Op het werk heb ik een slecht overzicht. Ik kan de dingen die ik nodig heb niet overzien. Ik krijg dan opmerkingen naar mijn hoofd. Ik voel dat ze op mij mopperen en dan worden ze ook nog boos op mij. Ze vinden mij een sukkel. Tja, op een overvolle afdeling is het voor mij moeilijk te overzien waar de dingen liggen en of staan. Ik kan ook niet goed ordenen en structuur opbouwen ...Beoordeel dit verhaal:
  • Huidige rating: 3.0/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huidige waardering: 6