[A+] [x]
Aandoening: Leukemie
Gewoon lekker koersen
Pagina 2

...zien en werd hij gecontroleerd door één van mijn artsen. Hij zei dat ik het goed verwoord heb en dat er geen verkeerde informatie op stond. Het was tijd om hem te publiceren.

Bijna beroemd
Vier kranten kwamen op mijn website af. Het Groninger Dagblad had de primeur met een artikel met de waarschijnlijk goedpakkende titel ‘Zieke Rik (13) maakt eigen website over Leukemie. Jonge leukemiepatiënt uit Blijham geeft op internet heldere uitleg over ingewikkelde ziekte’. Dankzij deze aandacht trek ik veel bezoekers, in twee dagen bijna 50 e-mailtjes! De Telegraaf belde de dag na publicatie om een interview. Het stuk werd twee dagen later dan het artikel in het Groninger Dagblad gepubliceerd. Ik had geen idee dat ik het artikel zou delen en al helemaal niet met iemand die ik niet eens ken. Ik kreeg e-mailtjes met de tekst: ‘Hoe is het met jou en David?’ Maar wie is die David eigenlijk precies? Volgens mij was dat verhaal niet zo’n goed plan. Nog een artikel wat achteraf niet echt een goed plan was, werd geplaatst in de Zorgkrant. Het knullige stukje zei me niets, het was alsof een kind van zes zijn weekend beschreef: ‘En toen, en toen, en toen, en toen…’ Het Streekblad schrijft elke week een stukje over hoe goed of slecht een website is. Het commentaar dat zij gaven was: ‘Naast informatie over wat leukemie precies inhoudt, hoe de ziekte is te herkennen en verschillende verenigingen, staan er ook puzzels en praktische tips op de site. Zo leren we dat het drinken van twee à drie glazen cola helpt om niet misselijk te worden na het ontwaken uit een narcose. Qua taalgebruik is de site niet hoogdrempelig. Er worden wel hier en daar medische termen gebruikt, maar die worden door de webmaster vervolgens in simpele bewoordingen (dus: duidelijk) uitgelegd.’ Thank you, thank you very much!

Kerkelijke gezindte
Met mijn website kwam ik met veel mensen in contact die in dezelfde situatie zaten. Studenten, familieleden, artsen en verpleegsters/verplegers waren mensen die mij steunden om vooral door te gaan. Ook veel discussies waren er over de Lieve Heer. Het was niet dat ik hen ervan wilde overtuigen dat hij niet bestond of wat dan ook. Daarom heet het ook geloof, of niet dan? De hoofdvragen voor mij waren: kunnen jullie mij vertellen waarom ik dit alles moet doormaken? Kunnen jullie mij vertellen waarom ik zoveel ellende naast mijn ziekte heb gehad? Echt vertellen waaróm konden ze niet, maar wel zeiden ze dat ik er sterker van zou worden, lichamelijk en geestelijk.

Vriendschap een illusie?
Ze zeggen dat je je vrienden leert kennen als je in nood zit. Waarschijnlijk heb ik precies de goede vrienden gekozen en anders klopt die uitdrukking niet. Natuurlijk wisten mijn vrienden niet hoe ze ermee om moesten gaan. Wie neemt ze dat nou kwalijk? Geërgerd raak ik juist als mensen die ik absoluut niet mag opeens heel aardig gaan doen. Mijn vrienden kwamen regelmatig langs en we deden leuke dingen. Zoals naar de film gaan, een sneeuwpop maken en met Lego spelen. Wie zei ook alweer ik volwassen moest worden? Goed idee!


School
Toen ik twee weken in de tweede klas zat, werd mij verteld dat ik leukemie had. In die twee weken had ik één cijfer: een twee op Duits. De rest van het jaar was ik te ziek om op school te zijn. Af en toe ging ik heen om mijn vrienden weer te zien. Leerlingen vonden het “vet” als ik er weer was. De leraren vonden het niet zo “vet”. Zij gooiden met opmerkingen als: ‘Goh, je kunt wel merken dat Rik er weer is’. Dat maakt me trots, het idee dat ik ondanks alles nog altijd even vervelend kan zijn! Mijn klasgenoten gaan naar de derde klas en tot hun stomme verbazing, ik ook. Ik had een gesprek met mijn mentor, daarin kwam ik met het idee om me gewoon naar de derde van de havo te sturen. Als ik een slecht kerstrapport zou hebben, zou ik alsnog naar de tweede klas teruggaan. Het enige weerwoord dat ik kreeg bij het vertellen van mijn idee was: ‘Maar wil je dan niet naar het vwo? Daar hadden we je op ingeschat.’ Waarom zou ik? Ik ...Beoordeel dit verhaal:
  • Huidige rating: 2.7/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huidige waardering: 5