[A+] [x]
Aandoening: Depressie
Een manisch-depressieve vader
Darkside Angel
Pagina 1

Zo, nu snappen jullie misschien dat hoewel ik het thuis niet altijd even gemakkelijk heb, ik toch heel gelukkig ben. En daarom zou ik ook tegen mensen met manisch-depressiviteit willen zeggen dat het helemaal niet onmogelijk is om kinderen te krijgen. Want ik ben gewoon een meisje van dertien met vriendinnen en vriendjes, dat uitgaat en ruzie maakt met haar ouders.

Hoewel verschillende verhalen waarschijnlijk veel erger zullen zijn dan dat van mij, wil ik mijn verhaal toch opschrijven. Mijn vader is manisch-depressief en omdat ik natuurlijk ook kans heb om dit te krijgen, was ik best geschrokken toen ik het hoorde. Toch denk ik niet dat ik minder gelukkig ben dan andere kinderen. Want hoewel mijn moeder veel heeft meegemaakt, zijn zij en mijn vader toch nog steeds samen.
Toen ik en mijn broertje nog niet geboren waren, heeft zij ook al veel moeten doorstaan. Ze liet mijn vader niet stikken toen hij manisch was en dacht dat hij meer zou horen als hij in iedere kamer de radio aanhad. Of toen hij een bedrijf startte en wel al de stempels met zijn naam had, maar nog niet wist wat hij eigenlijk ging doen. En ook niet toen hij torenhoge schulden had gemaakt en ze hun huis moesten verkopen. Ook liet ze hem niet zitten toen hij niet meer manisch was maar depressief. Dagenlang heeft ze naast zijn bed gezeten en kon ze de deur niet uit omdat hij zelfmoordneigingen had.

En dat alles terwijl de dokters (en zij en hij natuurlijk) nog niet wisten wat eraan de hand was. Gelukkig had mijn vader toen het weer wat beter ging zelf wel een vermoeden waarmee hij naar onze huisarts is gegaan. En natuurlijk, toen mijn vader zelf zei dat hij dacht dat hij manisch-depressief was, begon er bij onze dokter ook iets te dagen. Volgens wat mijn ouders me hebben verteld, is het toen allemaal vrij snel gegaan. Mijn vader kreeg medicijnen – lithium - en het begon beter te gaan. Mijn ouders zijn toen gaan praten over de vraag of zij kinderen zouden krijgen. Of ze dat wel konden verantwoorden tegenover ons (ik en mijn broertje). Want er bestond en bestaat natuurlijk een risico dat een van ons ook manisch-depressiviteit zou kunnen krijgen. Nou, ik ben blij dat ze besloten hebben dat ze wel kinderen zouden krijgen, want anders was ik er niet geweest. En zoals ik al zei ben ik, volgens mij, echt niet ongelukkiger dan andere kinderen. Want omdat wij dit ‘probleem’ hebben, wil dat nog niet zeggen dat andere gezinnen gelukkiger zijn. Ik zal niet ontkennen dat het niet altijd even leuk is, want dat is het soms echt niet. Maar er valt zeker gewoon mee te leven.

Alleen zullen wij ons allemaal wat moeten aanpassen. Zo kunnen we niet naar hete landen op vakantie omdat hij anders een lithiumvergiftiging krijgt. Jammer dan. We hebben een caravan in de Ardennen gekocht waar wij naartoe kunnen om op 'vakantie' te gaan. Daar hebben wij het overigens even leuk als dat we naar Spanje of zo zouden gaan.

Ook kan mijn vader niet goed tegen drukte zodat er maar weinig vriendjes of vriendinnetjes kunnen komen spelen.Goed, dat is niet zo leuk maar ik heb het gewoon geaccepteerd. Trouwens, dan ga ik wel naar hun toe en de keren dat er iemand langs kan komen, maken we het ook extra gezellig en leuk.
En als het op de camping soms te druk voor hem is, blijven we thuis. Hoewel wij soms ook zeggen dat hij ook maar een keer moet inbinden, want dat is ook zo. Omdat hij manisch-depressiviteit heeft, wil dat nog niet zeggen dat alles om hem draait. We zijn met vieren thuis en dan zijn er ook vier mensen om rekening mee te houden.Ok, met de een moet wat meer rekening gehouden worden dan met de anderen, maar het draait niet alleen om hem.

Vorige zomer was het echt erg, we hadden constant ruzies en mijn vader greep naar het bier.
Nou zeg ik niet dat hij erg verslaafd was, maar een dronken of aangeschoten vader die je naam bijvoorbeeld niet meer kent, is niet leuk om te zien. Zeker niet als dat soort dingen bijna iedere dag gebeurt. ...Beoordeel dit verhaal:
  • Huidige rating: 3.6/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huidige waardering: 7